A magzat fejlődése – MÁSODIK TRIMESZTER

30th Jun 2011

15. hét: A hallócsontok megkeményednek ennek köszönhetően a kis pocaklakó mostantól kezdve érzékeli az őt körülvevő világ, de elsősorban az
anya szervezetének hangjait. Hallja az anya szívverését, bélmozgásokat, gyomor korgását, tompábban ugyan, de hallja a külvilág hangjait is. A baba vékony, szinte áttetsző bőrének fejlődése tovább folytatódik, kis testének nagy részét lanugo, finom magzati szőrzet fedi be. A baba ízérzékelése is fejlődésben van. Megfigyelések szerint a magzat érzi az anya által elfogyasztott különféle ételek ízét, később is azokat az ételeket részesíti előnyben, amit magzati korban az anya szívesen fogyasztott. Változatos egészséges étrenddel már ekkor sokat tehetünk születendő gyermekünk későbbi helyes táplálkozási szokásainak kialakulásáért.

16. hét: Babánk ekkorra 14-15 cm hosszú és kb. 130 g, egyre gyorsabban növekszik, de még bőven van helye a méhben, rúg-kapál, pörög-forog. Azok a kismamák, akik korábban már átéltek egy várandósságot, jó eséllyel érzik is a magzati mozgásokat. Az első terhességnél kb. a 20. hétnél érzékeli először az anya a baba mozgását. Két karja már elég hosszú ahhoz, hogy elérje egymást. A méhlepény a baba növekedésével egyre nagyobb. Izületei, csontjai fejlődnek. Megjelennek a szempillák. A testhosszának harmadát a kis kobak teszi ki, a lábacskák vékonyak, a bőr ráncos. A neme már felismerhető, ugyan lehet, hogy az ultrahangon méh nem látszik jól.

17. hét: Folytatódik a növekedés. Hossza már kb. 18 cm, súlya 150 g körüli. Lassul a növekedés üteme, most a zsírszövetek halmozódnak fel a kis szervezetében. Kis kezén láthatóak a körmök, a kezdetleges ujjlenyomat, hüvelykujját szopizza, kialakulóban van a szopóreflex.

18. hét: Megszilárdulnak a baba fülében levő apró csontocskák is, ezáltal jól hallja a magzatvízen keresztül beszűrődő hangokat. Érdemes elkezdeni zenét hallgatni a kicsivel. Az anyaméhben hallott zenét, dallamot, mondókát a kicsi kutatások szerint a születést követően és csecsemőkorban is
felismeri. Erre az ismerős hangra később is megnyugszik. Látószerve tovább fejlődik, a szemhéj még mindig zárt, de a fényre reagál a szem.

19. hét: A baba izomzata tovább fejlődik, nagyon aktív, egyre gyorsabban mozog. Az ezen a héten esedékes genetikai ultrahangon kiszűrhetők a
csontrendszeri és belső szervi rendellenességek. A legtöbb kismamának most ad az orvos pontos információt a születendő gyermek neméről. A kislányok petefészkében kifejlődnek az első peték. A tejfogcsírák mögött láthatók a maradandó fogak csírái. A baba mérete kb. 22 cm és 220 g.

20. hét: Mostanra a baba mozgásai annyira felerősödnek, hogy az apa is részese lehet a babavárásnak, kezét az anya hasára téve már érezheti gyermeke mozgását. Első terhesség esetén gyakran az anya is csak most érzékeli a pocaklakó ficánkolását. A baba vékony bőrét finom szőrrel keveredett zsíros magzatmáz borítja, amely megvédi a kiszáradástól. A magzat mérete: kb. 25 cm és 300 g.

21. hét: Fejlődik az emésztőrendszere. A magzatvízből cukrot vesz fel, de nagyrészt még mindig a méhlepény táplálja. A nyelvén kialakulnak az ízlelőbimbók. Az anya szervezetéből ellenagyagok jutnak a babáéba, ami a csecsemőt védi később a különféle fertőzésekkel szemben. Méretek: hossz kb. 27 cm, súly 450 g

22. hét: Mozgalmas az élet a pociban, a Kicsi rúg, bukfencezik, ráncolja a szemöldökét, nyitogatja a száját, kortyolgat a magzatvízből, gyakorolja a nyelést. Szempillái hosszúak, szemöldöke, haja egyre sűrűbb, orra porcosodik – egyre jobban hasonlít a születéskori képére. Fejlődik az agy, az
emésztőrendszer, immunrendszere aktiválódik. Hossza kb. 30-31 cm, súlya kb. fél kiló.

23. hét: A baba sokat ficánkol, most már annyira jól hall, hogy élesebb hangokra akár fel is ébred. Apró összerándulásai csuklásakor az anya számára is érezhetők. Súlya gyarapszik, de a zsírszövetek még kialakulóban vannak, teste még vékonyka. A kisfiúk heréi leszálltak a herezacskóba. Szívverése erősödik, a terhes gondozáson már sztetoszkóp segítségével is hallgathatjuk. Bőre már kevésbé átlátszó. Hossza kb. 32 cm súlya kb. 550 g.

24. hét: A baba, ha ezen a héten megszületne, már lenne esélye az életben maradásra. Tüdeje fejlődésben van még, ezért ha koraszülöttként jön
világra a baba, szteroid injekcióval gyorsítják meg a tüdő fejlődését. Kockázatos lenne még megszületnie, ha ez mégis megtörténne, valószínűleg még pár hónapig inkubátorban tartanák. Zsírszövete még vékonyka, folyamatosan fejlődik, ez védi majd születést követően a hideggel szemben. Egyensúly érzékszervei kifejlődnek, érzékeli helyzetét az anyaméhben. Körülbelüli méretei: 33-34 cm, 570-600 g.

25. hét: Izomzata erősödik, sokat mozog, kicsi kezét ökölbe szorítja. Légzőszervrendszere egy hét alatt sokat fejlődött, orrcimpái felnyíltak, az erek erősödtek, a baba aktívan gyakorolja a levegővételt be- és kilélegezve a magzatvizet. A koraszülötteknek hétről hétre több esélyük van a túlélésre. Mérete kb. 34-35 cm, 700-750 g.

26. hét: Szemei teljesen kifejlődtek, a 26. hét táján nyiladoznak szemhéjai. Érzékeli az anyaméhbe szűrődő fényt, a világosság és a sötétség közt különbséget tud tenni. Felismeri a külvilág hangjait, rugdosással reagál a neki tetsző hangokra, megugorhat, ha számára riasztót hall. Szeme színe is kialakult, sötétbarna vagy kékesszürke szemekkel jönnek a babák a világra, a végleges szemszín azonban csak a baba fél éves korára alakul ki.
Kialakulnak a tenyér vonalai. Hossza: kb. 36 cm, súlya 800-900 g.

27. hét: Bőre még ráncos, de napról napra egyre jobban kitöltik a zsírszövetek. Retinái kialakulóban vannak. Mostanra az előző héthez képest megduplázódik a koraszülöttek túlélési esélye. Statisztikák szerint a 27. héten születettek háromnegyede orvosi segítséggel életben marad. Súlya kb. 1 kg, hossza  38-40 cm. A hét végével a második trimeszter is véget ér.

Ha szeretnél olvasni a harmadik trimeszterről is, katt ide

Leave a Reply