A terhesség első jelei

17th Jun 2011

Alighogy a baba megfogan az anya szervezete rohamos változásnak indul. Szervezetünk a lehető legkülönfélébb módokon reagál arra a hihetetlen fejlődésre, amely során egy megtermékenyített petesejtből egy kis élet, egy új ember jön létre.

Az első két hétben általában nem tudnak a kismamák „más” állapotukról, de számos egymással összefüggő folyamat eredményeképp már némely változás érzékelhető nyomot hagy a leendő anyukák közérzetében, egészségében.

A terhesség első jelei az ún. gyanújelek, amiket más is okozhat, de akár terhesség is lehet. Általában ezek jelentkeznek a legkorábban. Ilyen tünet a hányinger, az émelygés, a szagundor, kívánósság vagy korábban szeretett étel iránti ellenérzés, undor. Fokozott fáradtságérzés, gyengeség és gyakori vizelési inger is jelezheti a pocaklakó jelenlétét. A megnövekedett méh nyomja a húgyhólyagot, valamint a progeszteron szint emelkedése is kiválthatja, hogy a kismama folyton úgy érzi, pisilnie kell. Ritkán említett tünet, amely már a terhesség elejétől a felléphet a székrekedés. Sokaknál előfordul, hogy bizonytalan eredetű alhasi panaszok társulnak a tünetek mellé, hasonlót érezhetünk, mint a mentruációt megelőző napokban. Ez a tünet akár az egész első trimesztert is végigkísérheti. Később állandó éhségérzet és szomjúság is csatlakozhat a tünetekhez. Az íz érzékelés is megváltozhat, sok nő panaszkodik fémes vagy citromos szájízről a terhessége elején.

A valószínűségi jelek közé tartozik a mellek érzékenysége, megnövekedése. A mellek megduzzadnak és a bőr alatt előtűnnek a kék erek. A mellbimbó udvara sötétebb színűvé válik. A menstruáció elmarad. Előfordulhat, hogy pár csepp vérzés tapasztalható a menstruáció idején, de ez általában más állagú, mint a nem terhes nőknél. Ez normális jelenség. Mire ez bekövetkezik, a terhesség már 4-5 hetes lehet, azaz a pici legalább 2-3 hete beköltözött. A babánk ekkor még nem nagyobb, mint egy gombostű feje, néhány sejtből áll. Ha a terhesség valószínűsíthető az anya és a magzat érdekében is érdemes mihamarabb bizonyosságot
szerezni.

A terhesség biztos jele a pozitív teszt, melyet a menstruáció elmaradásakor már érdemes elvégezni, majd pár nappal később megismételni. Az otthon végezhető tesztek számos fajtája megvásárolható gyógyszertárban. Érdemes kikérni a patikus véleményét az ár-értékarányban legjobb termékről. A terhességi tesztek megbízhatóak, ritkán tévednek. Ha a terhességi teszt kimutatja, létrejött a megtermékenyülés. Sajnos azonban a kutatások szerint a terhességek 10-12 %-ánál előfordulhat, hogy az embrió felszívódik.

Ha pozitív lett a teszt, 1-2 hetet érdemes várni és utána felkeresni az orvost, mert kb. a 6. -7. héttől van szívhang,
amely szintén bizonyíték a vélt terhességre. Ha túl korán fordulunk orvoshoz (hiszen a fogantatás pontos napját az esetek többségében nem tudhatjuk), előfordulhat, hogy nem látható még embrió a petezsákban, ilyenkor ismételt vizsgálatot rendel el az orvos, hogy megbizonyosodjon a terhesség fennállásáról.

Hogy a terhesség és a szülés ideje tervezhető legyen, a nőgyógyász előírhatja a vérből meghatározott terhességi teszt elvégzését. Hasznos elvégeztetni akkor is, ha a kihordással kapcsolatosan aggodalmaink lennének.

4-6 héttel a fogantatás után az orvos egyértelműen megállapíthatja a terhesség tényét belső vizsgálattal. A hüvelyi
szövetek megvastagodása és a méh lágysága
árulkodó jegyek számára.

Leave a Reply