Gyógyszerszedés szoptatás alatt – mit szabad?

11th Jul 2011

A nátha, köhögés és egyéb betegségek sajnos a szoptatás alatt is hétköznapjaink része. Melyik gyógyszer szedése mellett szabad gond nélkül tovább szoptatni? Szabad –e a fogorvosnál érzéstelenítő injekciót kérni? És mi a helyzet a röntgenfelvételekkel? Összefoglalónkból megtudhatod, hogy mi
a megengedett.

Kár, hogy a szoptatás védő hatása csak a babákra igaz. Az anyukák ebben az időszakban is jócskán ki vannak téve betegségeknek. Jó hír, hogy vannak gyógyszerek, melyek szedése nem jelent veszélyt a babára.

A szoptatási időszakban is ugyanaz az általános szabály érvényes, ami a terhesség idején, csak akkor szedjünk gyógyszert, ha az feltétlenül szükséges.

Köhögés: Ha köptetőre van szüksége egy acetilcisztein hatóanyagú gyógyszer mint pl. az ACC Akut vagy ambroxol tartalmú gyógyszer, mely egyben a torokfájást is csillapítja (pl. Mucosolvan) lehet a megoldás. Köhögéscsillapításra a noscapin (pl. Capval drazséban) vagy  dextrometorfan (NeoTussan szuszpenzióban) hatóanyag a megfelelő választás.

Fejfájásra paracetamol és ibuprofen tartalmú gyógyszer szedhető.

Torokfájásra nagyon hatékony lehetnek a fertőtlenítő hatású pl. chlorhexidin tartalmú toroköblögetők, de nagyon jó a zsályakivonat is. Mindenesetre csak gargalizáljunk, ne nyeljük le őket. A zsálya csökkenti a tejelválasztást.

Megfázás esetén, ha eldugul az orrunk, használjunk orrsprayt. Ne szedjünk kombinált hatóanyagú szereket, melegitalokat.

Bélpanaszok, székrekedés ellenszere szoptatás idején a nátrium-pikoszulfát (pl. Laxoberal) vagy bysacodyl (pl. Ducolax) tartalmú gyógyszerek. Bélben oldódnak, ingerlik a bélfalat, helyileg hatnak.

Allergiás panaszokra a szoptatás ideje alatt egy loratadin hatóanyagú készítmény a megfelelő választás. A szer szoptatásra való ártalmatlanságát számos kutatás igazolta.

Asztma: Salbutamol spay-vel inhalálhatunk. Terbutalin és kortizon tartalmú spray-ket sem kell elhagyni.

Hányás és rosszullét esetén metoclopramid (pl. a Paspertin filmtabletta és cseppben) vagy dimenhydrinat (pl. Vomex-ben) hatóanyag a megengedett szoptatós kismamáknál.

Hasmenés esetén tartsunk szigorú diétát és feltétlenül igyunk sok folyadékot. A bélflóra regenerálására a Perenterol megengedett.

Herpeszt helyileg kezelhetjük Aciclovir krémmel vagy súlyosabb esetben tabletta formájában is bevehető.

Oltások a szoptatás alatt korlátozás nélkül megengedettek.

Helyi érzéstelenítés a fogorvosnál: ha a szoptatás ideje alatt kell fogainkat kezeltetni, ne féljünk beadatni a fájdalomcsillapító injekciót, nincs
káros hatással a szoptatásra.

Hasgörcsök esetén ugyanazt a hatóanyagú gyógyszert szedjük, amit a kicsi kap azonos tünetekre. Lefax csepp vagy Sabsimplex emulzió hatékony lehet.

Röntgen vizsgálat: A szokásos röntgensugaraknak nincsenek káros hatásai az anyatejre, nyugodtan elvégezhető a vizsgálat. Korlátozás csak a jódtartalmú kontrasztanyagokra él.

PANADOL filmtabletta a szoptatós Jolly Joker: fejfájás, migrén, hátfájás, reumatikus-és izomfájdalom, idegfájdalom, fogfájás, menstruációs fájdalom esetén is bevehető és csökkenti a lázat is.

Cikkünk neves német orvosok szakmai ajánlásai alapján készült. Célja, hogy információt nyújtson, de gyógyszer szedése előtt minden esetben kérjük ki háziorvos, kezelőorvos és gyógyszerész véleményét is!

Leave a Reply