Repül a…repül a… BABA – Utazási tanácsok

7th Jul 2011

Néhány ötlet és praktikus tanács a repülővel első nyaralásukra induló családoknak.

Ha utazásunkhoz reptéri transzferbuszt vagy taxit veszünk igénybe, célszerű előre jelezni, hogy babával utazunk, babakocsit vagy hordozót szállítunk, hogy a szállító cég olyan járművet küldjön, amelyikben kényelmesen elfér a család apraja nagyja és a csomag is.

Érdemes az utazásszervezőnél vagy légitársaságnál előre tájékozódni, hogy mit vihetünk magunkkal a fedélzetre, mit kell feladni. Csomagolásnál ügyeljünk a súlykorlátozásra! A babakocsit általában csak a repülőgépnél közvetlenül a gépbe történő beszállás előtt kérik el. Check-in pultnál ellátják kézipoggyász címkével. A beszállásnál megkérik a szülőt, hogy csukja össze, és a csomagtérben tárolják az út alatt, majd érkezéskor a lépcsőhöz viszi a személyzet, vagy a csomagátadóban kapjuk vissza. Léteznek új modellek, amelyek összecsukott mérete kisebb a kézipoggyász megengedett méreténél ezért a fedélzetre is felvihetők (pl. Espiro Magic4). Kinyitni nem szabad, ezeket is kézipoggyászként kezelik.

A babaápoló cikkek közül a nagyobb mennyiségű folyadékokat, ollót, fém eszközöket adjuk fel inkább. Fájdalomcsillapító szuszpenziót, popsikrémet stb. fel lehet vinni, 100 ml alatti mennyiségben. Bébiételt és cumisüvegben italt vihetünk fel a babának, de ezeket a biztonsági ellenőrző kapuknál megkóstoltatják a szülővel.

Hogyan jutunk gyorsan át a kapun? Az átvizsgálásnál általában, ha sor van a kisgyerekkel utazókat vagy külön sorban vizsgálják, vagy előreveszik. Így van ez a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren is. Használjuk ki a lehetőséget!

A nagyobb reptereken általában van baba-mama szoba, vagy pelenkázó a női mosdóban. Időnként ezek üzemen kívül, vagy a mi kapunktól távol lehetnek. A hosszabb utakra rendszeresített gépeken is van lenyitható pelenkázó a mellékhelyiségben, a hely kissé szűk a pelenkázáshoz. Vigyünk magunkkal eldobható pelenkázó alátétet, csak pár gramm a súlya és sokszor segíthet az úton és az üdülőhelyen is.

A felszálláskor és leszálláskor javasoljuk, hogy a még anyatejes babákat engedjük szopizni, így nem fájdul meg a fülük a nyomáskülönbség miatt. A nagyobbak kaphatnak egy szem szőlőt, ropit vagy gumicukrot.

Repülőn a 2 év alatti gyermekek általában ölben utaznak. A szülő kap a saját biztonsági övéhez csatlakoztatható kiegészítő övet, amivel a kicsit a fel és leszállás idejére beköti. Ha a pici már mászik, áll, megy, nagy a mozgásigénye, amennyiben még lehetőség van rá a check-in pultnál, kérjünk olyan üléshelyet, ahol tágasabb a hely. Magunk elé letehetjük egy plédre, jobb, ha nem a folyosót próbálja csöppségünk birtokba venni. Ha csecsemővel indulunk hosszabb útra, egyes légitársaságoknál kérhető babágy, amit az erre a célra kialakított üléshelyeknél a falra helyeznek fel. Ezt csak meghatározott súlyig igényelhetjük (általában 8-9 kg-ig engedélyezik). Ha több kicsi is van a gépen, a kisebbek előnyt élveznek. Mindenképpen előre kell foglalni, általában díjmentes, a gépen a stewardesstől kell kérni. Humánusabb légitársaságok, ha a gép nincs tele, a szülő mellett hagynak üresen helyet, ahová a babát letehetjük. Esetleg rákérdezhetünk a becsekkolásnál, hogy van –e rá lehetőség, de nem kötelező biztosítaniuk, hiszen gyermekünk 2 év alatt általában ingyen, vagy jelképes díjért utazik.

Ellátást nem minden légitársaság biztosít a kicsinek. Fapados gépeken a szülő sem kap ellátást (vásárolni kell), a charter járatoknál ritkán adnak bébiételt, a menetrendszerinti járatoknál is csak a jobb társaságok gépein lehet előre igényelni babamenüt. Inkább ne bízzuk a szerencsére, rakjunk a kézipoggyászba pár babafalatot.

Hasznos a repülőre felvinni egy vastagabb kardigánt, vékony kistakarót, egy váltás kisruhát, vékony sapkát, pelenkázó felszerelést. Ha fogzik a baba fájdalomcsillapítót, rágókát, etetéshez előkét (színvonalasabb légitársaságok ajándékba adnak), kiskanalat, nedves törlőkendőt.

A legtöbb baba a repülő monoton zúgására és a teli poci hatására már felszállást követően elalszik, de ha mégsem, a „mozgáskorlátozás” miatt jobban járunk, ha előre felkészülünk a szórakoztatására.

Az úton nagy segítség lehet az egy év feletti gyermek lekötésében, megnyugtatásában a hordozható DVD lejátszó. A tengeren túli járaton általában van lehetőség kölcsönzésre. Ha van saját, vagy Apa laptopjára felmásolunk néhány mesefilmet és gyermekdalt sokkal nyugodtabban telik a repülési idő. Olcsóbb megoldás ezek hiányában az ITeddy, ami egy multimédiás eszköz és maci gyerekeknek (www.iteddy.com). Plüssmaci nélkül praktikus az útra elvinni a készüléket. Tegyünk egy dobozba kedvenceket, játékkal, ki-be pakolással is szalad az idő. Az üdülőhelyen is hasznát vesszük, könnyebben akklimatizálódik, megnyugszik a gyerek az otthoni tárgyaktól. Számoljuk meg a kis barátokat, amikor a baba kinyitja a dobozt, leszálláskor ellenőrizzük a darabszámot!

Ha módunkban áll, vegyünk a gyereknek a reptéri shopban valamilyen új játékot. Mire az újdonság varázsa elmúlik, akár meg is  érkezhetünk a közelebbi célpontokra.

További utazási tanácsok gyerekeseknek honlapunkon.

 

Leave a Reply