A magzat fejlődése – ELSŐ TRIMESZTER

17th Jun 2011

 

1. hét: Mivel a terhességet az utolsó menstruáció első napjától számítjuk és a teherbeesés időpontja pedig a peteéréshez kötődik, így ezen a héten még csak a családtervezés fázisában vagyunk.

2. hét: A megtermékenyülés pillanatában a petevezetékben tartózkodó petesejt falán áttör a több százmillió férfiivarsejt egyike, örökítő anyaga egyesül a petesejttel. Néhány órán belül kettő, majd négy sejtre osztódik, ez az ún. zigóta. A zigóta megkezdi útját a méhüreg felé. Négy nap múlva folyadékkal telt sejthalmaz, hólyagcsíra alakul ki. A zigóta a méhüregben köröz, amíg meg nem tapad a méh falán.

3. hét: A sejtosztódás tovább folytatódik. Az ekkorra már többszáz sejtből álló ún. szedercsíra elkezdi termelni a kilökődést megakadályozó hormont. A szedercsíra befejezi vándorútját a méhkürtökben, megkezdi a beágyazódást a megvastagodott méhnyálkahártyába. A méh elkezd vastagodni, a hólyagcsírából elkezd kialakulni a méhlepény. A 22. nap körül elkezd dobogni a szív.

4. hét: Befejeződik a beágyazódás, az embrió szövettanilag kapcsolódik az anyai szervezethez. A kezdetleges magzatburok és méhlepény szétválik és ezzel kialakul a baba későbbi lakhelye, az amnioüreg. A májnak megfelelő embrionális szerv, az ún. szikhólyag is kialakul. Az embrión bemélyedések keletkeznek.

5. hét: Az ötödik hétig a szív még annyira kicsi, hogy nehéz meghallani dobogását. Az embrió mérete kb. 0.1 mm nagyságú. Ha ekkor megtörténik az első ultrahangvizsgálat, már látható a petezsák, benne a baba testének egy csíkra hasonlító primitív kezdeménye.  Differenciálódik az érrendszer és az emésztőrendszer. A vizsgálattal kimutatható a véráramlás. Az embrió elülső részéből kifejlődik az agy, a hátsóból a később a gerincet adó gerinchúr. A tüdő kezdeménye és az érzékelést szolgáló idegi rendszer alapjai is létrejöttek. Az embrió a hét végére már 2 mm-esre nő.

6. hét: Babánk szíve 80-90-szer húzódik össze percenként. Elindul az arc fejlődése.Teste szinte egyenes lesz, záródni kezd a velőcső. A hét végére már 3-4 mm hosszú az embrió, látható a hasi görbület.

7. hét: A hetedik héttől kezdenek formálódni a kezek és a lábak. Ultrahangfelvételen láthatók a sötét kis hólyagocskák, amelyekből később kifejlődnek a szemek. Elkezdődik a köldökzsinór kialakulása. A burok rész, a lepényi rész és az embrió már
egyértelműen megkülönböztethető. Az embrió a hét végére kb. 10 mm lesz.
8. hét: Megkezdődik a két agyfélteke fejlődése. A fej kerek alakot kezd felvenni. Megjelennek a láblemezek és a kéz ujjsugarai. Láthatóvá válik a hátgerinc és az embrió megteszi első mozdulatait. Ezek a mozgások az anya számára még nem érezhetőek.
A vesék működni kezdenek, ezt a hólyag telítődése jelzi. Néha a gyomor körvonalai is felfedezhetők. Babánk mérete kb. 15 mm.

9. hét: Ettől a héttől már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. Az agy tovább fejlődik, a fej egyre szabályosabb alakú. Az alsó végtagon is megjelennek az ujjsugarak, az ujjak közt vékony bőr alakul ki. A nemiszervek kialakulása is most kezdődik, de mivel a kezdeti időszakban a genitáliák nagyon hasonlóak, még kb. 6-8 hetet várnunk kell a baba nemének pontos meghatározásával. A kis pocaklakó már rendszeresen mozog, de a mama még mindig nem érzi. A szívsövény kialakul, ez
választja el a szív két oldalát. A magzat hossza a hét végére kb. 20 mm.

10. hét: A fétusz, vagyis a magzat létfontosságú szervei rohamos fejlődésnek indulnak. A fej arányaiban a többi testrészhez képest még mindig nagyon nagy, de a magzat egyre inkább emberformájú. Ülőmagassága a CRL érték, ami a fej és a farcsont közötti távolságot jelenti, ezen a héten kb. 22-24 mm.

11. hét: Ezen a héten alakul ki a máj, a vékony és vastagbél, a húgycső. Körvonalazódik az orr és az ajkak formája. Kezei egyre arányosabbak, már nincs hártya a kéz és láb ujjai között. A körmöcskék is előbújnak. A szemben kialakul az írisz. Szíve percenként kb. 160-at ver. Egy 11 hetes magzat átlagosan 7 gramm.

12. hét: A baba már rendelkezik állcsonttal, állkapoccsal és szájpadlással. A külső nemi szervek fejlődése folytatódik. A magzat hossza már 6-7 cm, súlya 18 gramm körüli. Már gyakorolja a későbbi légzőmozgásokat, mellkasa emelkedik és süllyed. Ekkorra már minden belső szerve kialakult, a legtöbb már működni is kezdett. A hasnyálmirigy elkezdi termelni az inzulint. Ebben az időszakban már kevésbé károsíthatják a különféle gyógyszerek, vegyi anyagok vagy betegségek. Felismerhető a fülcimpája. A magzat gyakran nyel a magzatvízből, amely minden 24 órában teljesen kicserélődik, ilyenkor a veséje által átszűrt vizeletként távozik a szervezetéből. Sokat mozog: forgolódik, nyújtózkodik, hajlítgatja az ujjait. Az anya a történésekből még mindig mit sem érez. A hangszalagjai kifejlődtek, és a baba néha (csendben) sír. Az agya kifejlődött, már érezhet fájdalmat. Az ujját is szopja.

13. hét: A szemei meglehetősen fejlettek, a szemhéjak zárva vannak, ez így marad egészen a 7. hónpig. Kifejlődnek a fogak csírái, kinő a szemöldöke és néhány szál haj is nő már a kis fejecskéjén. Láthatóvá válnak a bordái. Hossza kb. 8 cm, súlya kb. 30 gramm.

14. hét: Vége az első trimeszternek, ez azt is jelenti, hogy ettől a héttől kezdve a baba teljes hosszát mérik nem csak az ülőmagasságot. Az ultrahangvizsgálaton az orvos már megállapíthatja a babanemét. Ekkor még nagy a tévedés veszélye, érdemes bizonyosságot szerezni a következő vizsgálaton, mielőtt beleélnénk magunkat. A baba csontváza is látszik az UH vizsgálaton.Méretei: kb. 10 cm hosszú és 65 g.

A második trimeszter történései itt

Leave a Reply